По време на изненадващото си посещение в Киев този понеделник американският президент Джо

...
По време на изненадващото си посещение в Киев този понеделник американският президент Джо
Коментари Харесай

Байдън към Зеленски: Вие успяхте, а Путин сгреши жестоко

По време на изненадващото си посещаване в Киев този понеделник американският президент Джо Байдън обяви, че Съединени американски щати ще отпуснат 500 млн. долара допълнителна помощ за Украйна.

На взаимен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски държавният глава на Щатите съобщи, че пакетът ще включва повече военно съоръжение, в това число артилерийски муниции, повече противотанкови ракети Javelin, ракетни системи HIMARS, гаубици и радари. Помощта ще бъде оповестена публично във вторник.

Зеленски съобщи, че двамата с Байдън са разговаряли за  " оръжия с огромен обхват на действие и оръжия, които към момента могат да бъдат доставени на Украйна, макар че не са били доставяни преди ", съобщи СиЕнЕн.

В речта си Байдън заприказва за устойчивостта на украинската опозиция в продължаващата към този момент съвсем година война срещу съветския агресор. " Една година по-късно Киев устоява. И Украйна устоява. Демокрацията устоява ", сподели президентът на Съединени американски щати.

" Това е най-голямата сухопътна война в Европа за последния 3/4 век. И вие успяхте в нея, обратно на всички упования, с изключение на вашите лични. И съм сигурен, че ще продължите да печелите ", съобщи още той.



Джо Байдън съобщи, че е решил да посети Киев, с цел да удостовери " непоколебимата " поддръжка на Съединени американски щати за Украйна. По време на историческата си аудиенция, станала след няколко следващи предложения от украинска страна, той разгласи и че ще има нови наказания против Русия.

" Докато светът се приготвя да означи годишнина от бруталното навлизане на Русия в Украйна, през днешния ден съм в Киев, с цел да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя още веднъж нашия хладнокръвен и непрестанен ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", съобщи Байдън в изказване, публикувано от Белия дом.

" Когато Путин стартира нашествието си преди съвсем една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разграничен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той сгреши грубо ", сподели Байдън. " Целта на Путин беше да изтрие Украйна от картата ", добави той, само че означи, че " съветската стопанска система в този момент е изолирана и има съществени проблеми ".

По-късно тази седмица държавното управление му " ще разгласи спомагателни наказания против елити и компании, които се пробват да избегнат или поддържат съветската военна машина ", добави той.

Байдън се срещна със Зеленски, както и с първата дама Олена Зеленска, в президентския замък в Киев в понеделник. Историческата аудиенция, която не беше оповестена авансово, идва единствено дни преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна. В Киев е и съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Съливан.

" Смятах, че е от решаващо значение да няма никакво подозрение, никакво подозрение по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна във войната ", сподели президентът на Щатите пред Зеленски. " Украинският народ се засилва по метод, по който малко хора в миналото са го правили в предишното ".

" При всички различия, които имаме в нашия Конгрес по някои въпроси, има доста единодушие във връзка с поддръжката за Украйна ", добави той, откакто някои републиканци оказват опозиция против продължаващата поддръжка за Киев.

" Хубаво е да се върна в Киев ", сподели Байдън още при идването си, представен от СиЕнЕн. Той беше посрещнат от посланика на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк. Кортежът му дойде в Мариинския замък малко след 8:30 ч. локално време. Там бе посрещнат на входа от Зеленски и брачната половинка му.

" Благодаря ви, че дойдохте ", сподели украинският президент, като подаде ръка на Байдън. " По-важното е: Как са децата? ", попита Байдън, като в това време добави: " Удивително е да ви видя ". Президентът на Съединени американски щати означи, че това е осмото му посещаване в града. " Всеки път е по-значимо ", сподели той и добави, че задачата на визитата е да съобщи на Зеленски, че Съединени американски щати са " тук, с цел да останат ". " Ние няма да си тръгнем ", сподели Байдън.

Малко по-късно в Киев и в съвсем цяла Украйна се задействаха сирени за заплаха от въздушна паника.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР